Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Dubbelt så många tiggare det senaste året

Av Redaktionen, 2015-04-29
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Antalet så kallade EU-migranter har minst fördubblats det senaste året enligt SVT:s undersökning. Antalet uppskattas nu till omkring 4 000 och de finns nu överallt – från Vellinge till Kiruna.

Klicka för större bild. Foto: Nordfront.se

Klicka för större bild. Foto: Nordfront.se

SVT har tillfrågat socialcheferna i Sveriges alla kommuner och bett dem att grovt uppskatta ”antalet utsatta EES-medborgare” i den egna kommunen. Enligt undersökningen finns mellan 3 400 och 4 100 personer vilket är en fördubbling jämfört med den undersökning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjorde under försommaren förra året. Då fanns det enligt SKL mellan 800 och 2 000 tiggare i landet.

SVT:s undersökning visar att tiggarna nu finns i hela landet – ”från Vellinge till Kiruna” – och att 40 nya kommuner har fått zigenska tiggare som inte fanns där förra året.

– När det kommer fler blir det konkurrens om de platser som finns. Så då har det spridit sig över hela landet, kommenterar Martin Valfridsson som är så kallad nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige, i folkmun kallad zigenarminister.

Mest drabbat är de tre större städerna, Stockholm, Göteborg och Malmö, där det finns mellan 1 100 och 1 400 tiggare enligt kommunernas egna uppgifter. Enligt Marina Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, är det bara att acceptera politikernas beslut.

— Det är svårt att sia om framtiden men jag tror att vi får vänja oss vid tanken att den här företeelsen kommer att finnas kvar, säger Marina Johansson till SVT.

Källa:
Dubbelt så många tiggande EU-migranter senaste året


  • Publicerad:
    2015-04-29 08:50