INRIKES På onsdag väntas riksdagen rösta igenom lagförslaget om så kallade visitationszoner. En tidigare riksdagsledamot hotar nu att stämma staten för brott mot en rad lagar.

Som ett led i det så kallade paradigmskiftet i kriminalpolitiken har Tidöpartierna lagt fram en proposition om att polisen ska kunna upprätta visitationszoner i områden där kriminella rör sig frekvent. Tanken är att alla personer i ett sådant område ska kunna utsättas för visitation även om brottsmisstanke saknas.

På onsdag förväntas riksdagen rösta igenom förslaget, trots skarp kritik från flera tunga remissinstanser såsom Justitiekanslern (JK), Justitieombudsmannen (JO), Svea hovrätt, Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Advokatsamfundet. Om så sker kommer en stämning att lämnas in mot staten.

Bakom hotet står den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Juan Fonseca, som idag är ordförande i föreningen Diskrimineringsbyrån.

— Jag har sett att många tunga juridiska instanser avstyrker lagen helt eller delvis. Då tycker jag att lagen ska prövas rättsligt, eftersom regeringen inte lyssnar utan bara kört på. Jag stämmer inte som ombud för någon, utan för mig själv, säger han till Dagens Nyheter.

I den redan färdiga stämningsansökan står det att lagen misstänks bryta mot regeringsformen, rättegångsbalken, polislagen, Europakonventionen, barnkonventionen samt diskrimineringslagen.

Fonseca menar också att lagen är riktad mot icke-svenskar, vilket han tycker är problematiskt.

— Alla dessa rättsinstanser menar att lagen medför ett intrång i enskilda människors personliga integritet. Den är utformad så att den i princip ska tillämpas på områden som jag kallar ”exkluderade”, där personer med samma bakgrund som jag bor och lever. Då är det en lag som tillämpas selektivt på en grupp. Det är inte grundat i likhetsprincipen, jag har svårt att tänka mig att det kommer att bli säkerhetszoner i Danderyd eller på Östermalm. Det kommer att vara Rinkeby, Tensta, Rosengård, Skärholmen, säger han.