HÄLSA. Ungdomar i 14-årsåldern blir diagnostiserade med gonorré. Folkhälsoinstitutet i Norge fruktar nu en explosion av sjukdomen.

Det är inte bara i Sverige som könssjukdomen gonorré tycks öka. Även i grannlandet Norge blir alltfler unga personer diagnostiserade med sjukdomen och enligt Øivind Nilsen, seniorrådgivare vid Folkhälsoinstitutet, så är sjukdomen i en kraftig växt bland norska ungdomar.

— Gonorré är på väg att jobba sig in i ungdomsmiljöerna. Det smittar väldigt lätt och vi vet att ungdomar har mycket oskyddat sex, säger han.

Nilsen berättar att antalet gonorré-diagnoser under 2016 låg på 1 096 och att man i år ser ut att hamna på upp emot 1 500 diagnoser, något som innebär en ökning på 40 procent. Enligt Nilsen så är det unga ner i 14-årsåldern som drabbas.

Statistiken visar vidare att könssjukdomen ökar mest bland homosexuella män men även heterosexuella kvinnor och män drabbas.

Överläkaren Patricia Merckoll vid Olafiakliniken i Norge säger att många homosexuella inte själva är medvetna om att de har gonorré men att detta brukar uppdaga sig vid så kallade rutinkontroller.

— De kommer för att ta prover från halsen, urinen och analöppningen. Vi skickar proverna till labbet och använder ett så kallat PCR-test som går efter arvsmaterialet i gonorrébakterierna. Då kan vi hitta gonorré i hals och anus, där det är sällsynt att man får symptomer.

Enligt Merckoll är könssjukdomen värst för kvinnor och särskilt om man inte behandlar den i tid. Merckoll berättar att bara hälften att kvinnorna som smittats får symptomer.

— 50 procent av kvinnorna får symptomer. De märker en ökad flytning. Att det gör ont att kissa. Det kan också göra ont i de nedre delarna av magen och då är det allvarligt. Men hälften går alltså runt och vet inte att de är smittade. Sjukdomen kan till slut påverka möjligheten till att få barn.

Källor:
Frykter massespredning av gonoré blant tenåringer
Eksplosiv økning av gonoré blant unge


  • Publicerad:
    2017-07-11 09:25