INRIKES. Antalet registrerade som är smittade med könssjukdomen gonorré ökade med hela 40 procent mellan 2016 och 2017. Enligt Folkhälsomyndigheten beror den kraftiga ökningen främst på män som har sex med andra män.

Enligt Folkhälsomyndighetens preliminära statistik rapporterades det under fjolåret in 2 555 fall av könssjukdomen gonorré, vilket är rekordsiffror. Under 2016 rapporterades det in 1 777 fall, vilket redan det var ett rekord. Detta innebär att könssjukdomen har ökat med hela 40 procent på bara ett år.

Både i Malmö, Göteborg och Stockholm har antalet smittade ökat kraftigt. Dekadensen i Stockholm verkar ändå vara värst, då 64 procent av alla rapporterade fall kom från staden.

Från Folkhälsomyndigheten uppger både Jerker Jonsson, epidemiolog, och Kristina Ingemarsdotter Persson på enheten för sexuell hälsa och hiv-prevention, att ökningen främst beror på homosex mellan män.

Ingemarsdotter Persson tror även att det finns ”ett betydande mörkertal” för gonorré eftersom de test som oftast används, exempelvis urinprov, inte fångar upp smitta som bärs i svalget, på händer eller i ändtarmen.

— Jag är övertygad om att antalet upptäckta fall skulle stiga om man som rutin tog flera prover på olika ställen på samma person. Det är en av de saker som vi just nu diskuterar för att försöka få kontroll på den här ökningen, säger Ingemarsdotter Persson.

Källa:
Spridning av könssjukdom ökar – värst i Stockholm


  • Publicerad:
    2018-01-13 09:30