HÄLSA Antalet klamydiafall har minskat stadigt i Sverige under de senaste åren. Däremot ökar antalet smittade med gonorré kraftigt.

2009 registrerades endast 400 fall av könssjukdomen gonorré hos Folkhälsomyndigheten. Sedan dess har spridningen av sjukdomen ökat, förutom under de så kallade pandemiåren, och förra årets preliminära siffror visar att 4 000 fall registrerats.

— Det fortsätter att öka. Under pandemiåren hade vi en minskning, men sen har vi börjat gå ifatt igen, säger Inga Velicko på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Enligt Velicko beror ökningen dels på att människor har blivit mindre noga med att skydda sig från könssjukdomar, men också att det idag är väldigt lätt att testa sig. Tidigare år har Folkhälsomyndigheten avslöjat att bögar står bakom en stor del av ökningen.

Samtidigt som gonorréfallen ökar har fallen med klamydia, som är den vanligaste könssjukdomen, minskat. Till TT påpekar Velicko dock att gonorré är betydligt mer svårbehandlat än klamydia eftersom antibiotika biter sämre på sjukdomen.

— Speciellt i vissa världsdelar är det hög resistens mot den här bakterien och då är det svårare att behandla, säger hon.