INRIKES. Könssjukdomen gonorré fortsätter att öka i Sverige. Personer kan även vara smittade utan att veta om det eftersom sjukdomen ibland inte ger några symtom.

Allt fler personer i Sverige smittas med könssjukdomen gonorré. I slutet av maj i år hade Folkhälsomyndigheten fått in totalt 939 anmälda fall av personer som smittats av gonorré utomlands och i Sverige, vilket innebär att det är 254 fler fall jämfört med samma tidpunkt förra året. Sjukdomen har ökat stadigt sedan år 2009, både bland män och kvinnor.

— Antalet fall av gonorré ökar oroväckande kraftigt och man undrar vart vi är på väg, säger Sofia Alsing, barnmorska på Danderyds sjukhus sex- och samlevnadsmottagning i Stockholm. Hon fortsätter:

— Gonorré har tidigare drabbat främst män som har haft sex med andra män men nu har det framför allt varit heterosexuella, unga kvinnor och män som smittats.

Majoriteten av gonorrésmittade män får symtom samtidigt som det endast hälften av kvinnorna får symptom, vilket medför att det finns en risk att kvinnor går obehandlade vilket i sin tur kan leda till infertilitet.

— Man kan gå runt och må tipptopp och ändå bära på en smitta som man kan föra vidare. Det är riskabelt, säger Alsing.

Källa:
Gonorré fortsätter öka


  • Publicerad:
    2017-06-16 13:00