HÄLSA En ny slags ringorm som beror på en svampinfektion har sedan en tid etablerat sig bland Europas bögar. Nu rapporteras sjukdomen ha kommit även till USA.

En sexuellt överförbar svampinfektion kallad Trichophyton mentagrophytes typ VII rapporterades för första gången i Europa under förra året. I Frankrike kunde man exempelvis under 2023 rapportera 13 fall av svampinfektionen, som framförallt smittats mellan bögar i samband med sex.

Nu har läkare i New York publicerat den första fallstudien av konstaterad smitta i USA, rapporterar NBC News. Om fallet kan man läsa att det ”involverar en man i 30-årsåldern från New York City” som ”rapporterade att han haft sex med flera män” under en resa till England, Grekland och Kalifornien. När mannen kom hem efter bögsexresan utvecklade han ett ”rött, kliande utslag på benen och över ljumskarna och skinkorna”, vilket senare konstaterades som den nya svampinfektionen.

Trots att infektionen reagerade på standardbehandling mot svamp tog det hela fyra och en halv månad och en rad byten av mediciner innan mannen tillfrisknat helt. Samtidigt rapporterar kliniker över hela världen allt större svårigheter att bekämpa svampinfektioner.

— Vi tänker mycket på antibakteriell resistens, men detta är en mycket viktig tid för oss att tänka på antifungal resistens, säger Mahmoud Ghannoum, professor i dermatologi vid Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland, till NBC News.

Dr. Avrom Caplan, som är författare till fallstudien, hävdar dock att det inte finns anledning till oro.

— Det finns inga bevis för att detta är utbrett eller något som folk verkligen behöver vara oroliga för. Men om människor får kliande utslag i områden som ljumskarna och det inte blir bättre, bör de uppsöka en läkare, säger Caplan.