MEDIA. Efter att det stod klart att polismannen Darren Wilson frikänts har våldsamma kravaller utbrutit i Ferguson. Detta ska dock ses som en ”demokratirörelse” skriver Expressens Irena Pozar som själv hade velat delta i upploppen.

Irena Pozar. Bild: sverigesradio.se.

Irena Pozar. Bild: sverigesradio.se.

I dagarna frikändes den vite polismannen Darren Wilson för den uppmärksammade incidenten där han i självförsvar sköt ihjäl den svarte gangstern Michael Brown. Beslutet ledde till en protestvåg bland framförallt svarta i olika delar av landet och i Ferguson har det varit värst med våldsamma kravaller, upplopp, skottlossningar och plundringar.

Expressens Irena Pozar ser dock händelserna ur ett annat perspektiv. Enligt henne måste vi ”se bortom upploppen och brandröken” och förstå  att detta är en demokratirörelse som tar form.

Enligt Pozar löper unga svarta män i USA 21 gånger större risk att bli dödade av polis än sina jämnåriga kamrater men hon går inte in på vad det kan bero på. Istället skriver hon:

Det är en så pass grov rasistisk struktur som genomsyrar USA:s poliskår att jag också får lust att delta i upploppen. Och bakgrunden till folks ilska är otroligt viktig att komma ihåg, särskilt när den leder till upplopp.

Pozar menar att polisvåld som riktas mot svarta ”godkänns” gång på gång och att den frustration som detta innebär inte tas på allvar förrän det brinner. Dock menar Pozar att det är fel av myndigheterna att försöka stävja kravaller och dylikt när de bryter ut:

Men inte ens då lyssnar omvärlden. Istället skickar man in nationella insatsstyrkan, slår och sprayar tårgas på människor som hela sitt liv känt ett behov av att gå med armarna i luften på grund av sin hudfärg.

Där har vi ett demokratiproblem och det människorna på gatorna i USA just nu gör är att försöka lösa det. Den dagen medborgare förblir tysta inträder de riktiga problemen.

Den som har frågor eller funderingar kring ovanstående kan dryfta dessa till Irena Pozar på: irena.pozar@expressen.se

Källa:
Bortom upploppen finns en rörelse


  • Publicerad:
    2014-11-26 10:00