UNDERSÖKNING. En nyligen genomförd undersökning i USA visar att människor ser svarta män som mer hotfulla än vita män.

Det är John Paul Wilson och hans kolleger vid Montclair State University i delstaten New Jersey i USA som genomfört en serie experiment där de lät 950 personer från hela landet uppskatta längd, vikt, styrka och generell muskelmassa utifrån ett antal fotografier av svarta och vita mäns ansikten.

Svaren av majoriten av de tillfrågade var att de såg de svarta männen som mer hotfulla, trots att vissa av de vita männen visade sig vara större och hade mer muskelmassa. Svarta personer som deltog i experimentet uppfattade de svarta männen som mer muskulösa men inte som mer hotfulla. I ett pressmeddelande sa Wilson följande:

Vi upptäckte att män med mörkare hudfärg och mer stereotypiska svarta ansiktsdrag löpte störst risk att missuppfattas avseende kroppsproportioner. Detta trots att de inte var större än ljushyade män med mindre stereotypiska ansiktsdrag.

Efter de senaste årens händelser där svarta gärningsmän ska ha avlidit när polisen avlossat skott har polisen uppgett att offren var stora, starka och hotfulla. Detta menar forskarna troligtvis beror på ”fördomar”.

Forskningen presenteras i Journal of Personality and Social Psychology.

Sidan Infowars.com har tidigare publicerat en film som menar att det är media och svarta demonstranter i USA som piskat upp ett hat mot poliser. Sajten har även lyft fram den helt nedtystade aspekten i debatten om polisiärt våld mot svarta män, nämligen att färgade män är grovt överrepresenterade som brottslingar och att den större delen av det mest brutala våldet mot svarta män begås av andra svarta män.

Källa:
Svarta män ses som mer hotfulla


  • Publicerad:
    2017-03-15 07:00