UPPSALA Idag startar rättegången mot ett par i Uppsala som drivit familjehem. En treårig flicka upptäcktes kraftigt undernärd och i ett livshotande tillstånd.

Två Uppsalabor som drivit familjehem har åtalats för synnerligen grov misshandel. Detta efter att en treårig flicka 2021 behövde uppsöka vård och det visade sig att hon var kraftigt undernärd. Hon ska under en längre tid fått i sig så lite näring att hennes kropp försatts i svält.

Idag börjar rättegången i Uppsala tingsrätt. Paret som drev familjehemmet hade flickan placerad hos sig i 10 månader. Båda två nekar till brott. Många förhör kommer att hållas under rättegången, bland annat med sjukvårds- och förskolepersonal.

— Det är vad jag vet första gången ett sådant här fall prövas i Sverige, säger åklagare Moa Blomqvist.

Advokaten som företräder familjehemsmamman underkänner åklagarens bevisning.

— Vi bestrider inte att flickan befunnit sig i det här tillståndet. Men hon (familjehemsmamman) har inte på det sättet som åklagaren påstår begränsat flickans näringsintag, säger Esra Akay Rannestål, advokat.

— Hon har heller inte haft anledning att förstå att flickan befunnit sig i det tillståndet, tillägger Rannestål.

Den åtalade mannen står även åtalad för att ha slagit flickan så att hon fått en fraktur i sin hand. Åklagare Moa Blomqvist vill ännu inte gå in på vad straffvärdet borde ligga på vid en fällande dom. Minst fem års fängelse gäller dock för brottet synnerligen grov misshandel.