POLITISKT VÅLD Den 71-årige man som misstänktes för skjutningen av den slovakiske premiärministern har nu erkänt. Premiärministern ligger kvar på intensivvårdsavdelningen men nu meddelar man att han kommer att överleva.

Efter att en boomerpoet med vänstersympatier i onsdags sköt den slovakiske premiärministern Robert Fico med tre skott har det rått osäkerhet kring huruvida han kommer att överleva. Hans tillstånd har tidigare något motsägelsefullt rapporterats vara stabilt, men att det fortfarande rått osäkerhet kring om han kommer överleva.

Nu meddelar dock vice premiärminister Robert Kalinák under en presskonferens att han har opererats två gånger och kommer att överleva. Premiärministern har fortfarande en lång väg kvar innan han skrivs ut från sjukhuset. Han kan inte heller flyttas till sjukhuset i huvudstaden Bratislava utan kommer fortsättningsvis att vara kvar på sjukhuset nära Handlova, staden där han sköts.

— Hans tillstånd är fortsatt allvarligt och han behöver intensivvård, säger Kalinák.

Vidare rapporterar SVT att skytten, Juraj Cintula, har erkänt dådet. Han ska ha uttryckt att hans motiv var politiskt och att han motsätter sig Ficos regerings förslag att ersätta slovakisk public service.