FOTBOLL På begäran av Palestinska fotbollsförbundet överväger Fifa att stänga av Israel. Nyligen meddelade Fifas ordförande att man söker juridisk vägledning i frågan.

Palestinska fotbollsförbundet (PFA) har lämnat in en motion till Fifa om att Israeliska fotbollsförbundet (IFA) ska stängas av för brott mot en rad av det internationella fotbollsförbundets stadgar. Förutom kriget i Gaza handlar det om att man inkluderat lag som finns på ockuperad palestinsk mark i sin inhemska fotbollsliga.

— Fifa har inte råd att förbli likgiltigt infor dessa brott eller det pågående folkmordet i Palestina, sa PFA:s ordförande Jibril Rajoub under ett Fifa-möte på fredagen.

Rajoub hävdade också att han redan utsatts för hot på grund av motionen. Han betonade också att sionisterna med sitt krig totalförstört alla möjligheter att spela fotboll i Gaza.

I den skriftliga förfrågan från PFA kan man enligt al-Jazeera läsa att ”all fotbollsinfrastruktur i Gaza har antingen förstörts eller allvarligt skadats, inklusive den historiska al-Yarmouk-stadion”. PFA uppger att de har stöd för motionen från förbunden i Algeriet, Irak, Jordanien, Syrien och Jemen.

Med anledning av PFA:s begäran har Fifas ordförande Gianni Infantino kallat till ett extraordinarie rådsmöte den 25 juli. Tills dess kommer Fifa enligt Infantino att ”söka självständig juridisk expertis för att analysera förfrågningarna [från PFA] och samtidigt försäkra att Fifas stadgar appliceras på rätt sätt”.

Efter internationella påtryckningar valde Fifa i februari 2022, bara dagar efter den ryska invasionen av Ukraina, att stänga av alla ryska klubbar och landslag från internationella matcher och tävlingar. Inledningsvis ville man låta Ryssland delta i fotbolls-VM under neutral flagga, men fick backa från beslutet efter massiv kritik.