UTRIKES. Nyligen intervjuade den Iranska nyhetskanalen PressTV Dr. David Duke angående Israels anklagelser om ett iranskt kärnvapenprogram.

Under intervjun som PressTV höll med David Duke förklarar han hyckleriet med att Israel, innehavare av hundratals kärnvapen, kritiserar Iran för ett kärnvapenprogram som enligt flera underrättelsetjänster inte ens finns.

Israels kärnvapen

Uppskattningsvis har Israel haft kärnvapen sedan 1967 men det var först 1986 som Mordechai Vanunu avslöjade att Israel hade kärnvapen. Vanunu kidnappades sedermera av Mossad och dömdes av Israel till 18 års fängelse. Efter att ha blivit frisläppt 2004 satt Vanunu i husarrest och hans yttrandefrihet var starkt begränsad. 2007 fängslades Vanunu igen då han befunnit sig utanför Jerusalem och talat med utländska medborgare, vilket Israel förbjudit honom från att göra.

Sedan 1986 har även flera israeliska ledare bekräftat att Israel har kärnvapen även om landet officiellt varken vill förneka eller bekräfta att man har det. Exakt hur många kärnvapen Israel har är därför okänt, men vissa uppskattningar gör gällande att Israel har uppåt 400 kärnvapen.

Israel har inte skrivit på icke-spridningsavtalet som syftar till att förhindra spridandet av kärnvapen och uppmuntra till nedrustning. Vissa israeler har även hotat med att Israel kan komma att rikta sina kärnvapenmissiler mot Europas alla huvudstäder om omvärlden skulle låta Israel gå under i ett hypotetiskt krig med någon annan nation.


  • Publicerad:
    2013-10-05 15:48