TJECKIEN. Tjeckiens finansminister Andrej Babis sa i onsdags att arbetslägret Lety under andra världskriget endast var ett arbetsläger för zigenare, inget så kallat koncentrationsläger. Efter att ha fått kritik av högt uppsatta tjeckiska politiker ber nu Babis om ursäkt.

Det var under ett möte i norra Tjeckien som Andrej Babis, Tjeckiens finansminister samt partiledare och grundare för det populistiska partiet ANO, fällde kommentarerna som upprört många tjeckiska politiker. När Babis talade om de nuvarande problemen med zigensk arbetslöshet drog han en parallell till hur det såg ut under andra världskriget:

— Det fanns tider när alla romer arbetade. Det de här dumskallarna skriver i tidningarna om att Lety var ett koncentrationsläger, det är en lögn, det var ett arbetsläger. Om man inte arbetade, pang bom så var man där, sa Babis.

Kritiken lät inte vänta på sig. Landets socialdemokratiske premiärminister Bohuslav Sobotka som till vardags regerar tillsammans med Babis parti ANO, sa att finansministern ”gått över gränsen” och använde ”populistisk retorik” för att vinna väljarsympatier.

— Det är en väldigt tunn gräns mellan populism och nazism. Jag är rädd att finansministern gått över den med de här uttalandena. De regionala valen närmar sig och Babis har valt att dra fördelar av befolkningens problem med att bo tillsammans med romer, sa premiärministern.

Kristdemokraten Pavel Belobradek menade att ”det är fullständigt oacceptabelt att en medlem av regeringen ifrågasätter förintelsen”.

Som svar på kritiken valde Babis att be om ursäkt.

— Jag uttryckte mig dåligt, det blev taget ur sitt sammanhang… Ifall jag upprörde någon ber jag om ursäkt till alla, sa Babis.

Källa:
Czech minister apologizes after denying WWII Roma concentration camp existence


  • Publicerad:
    2016-09-04 22:00