NATO Enligt uppgifter till den finska tidningen Iltalehti är Finland beredda att gå med i Nato utan Sverige. Enbart Vänsterförbundet är emot eget medlemskap.

Finland har den senaste tiden vacklat fram och tillbaka om huruvida man kommer gå med i Nato om Sverige inte får gå med.

Först uttalade sig Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och sade att ”självklart måste vi utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver”. För att sedan, efter samtal med Natobossen Jens Stoltenberg ändra sitt uttalande och bedyra att Finland inte kommer gå fram med ett Nato-medlemskap utan Sverige.

Enligt uppgifter till den finska tidningen Iltalehti ska Finland träffat ett avtal med Turkiet redan innan jul om ett inträde i Nato utan Sverige.

– Vi måste erkänna fakta: Vi är Rysslands gränsgranne. Sveriges geopolitiska läge är helt annorlunda jämfört med vårt, säger en källa till tidningen.

Alla de finska partierna, utom Vänsterförbundet, ska, enligt tidningens källor, vara överens om att bli medlemmar i Nato utan Sverige, om det är vad Turkiet beslutar.

Senast under förra veckan bedyrade Finlands statsminister att man tänker gå fram med sin Nato-ansökan tillsammans med Sverige.

Utrikesminister Tobias Billström ska träffa Finlands utrikesminister Haavisto under veckan.