FINLAND Man kan nu köpa sig en liten roll i kriget i Ukraina genom att betala för att få ett personligt meddelande skrivet på en artillerigranat. I Finland har även högt uppsatta politiker och personer inom försvarsmakten använt sig av tjänsten.

I ett försök att få in mera pengar till krigsinsatsen har man vid den ukrainska fronten börjat ta betalt för att skriva meddelanden på granater som man skjuter på ryska soldaterna som har invaderat landet. För 40 dollar får man ett meddelande skrivet på en 152 millimeters artillerigranat och vill man skriva på två stycken får man ett rabatterat pris, 70 dollar. Pengarna man samlar in påstår man ska gå till att köpa utrustning till de ukrainska soldaterna vid fronten.

I Finland har man trots landets relativt lilla befolkning utmärkt sig genom att vara en av de flitigaste användarna av denna tjänst; man har endast fått se sig slagna av amerikanerna som innehar första platsen.

Också "kändisar" har köpt granathälsningar

Enligt Svenska yle är det inte bara den genomsnittliga medborgaren som mitt i den höga inflationen och ockerpriserna på el betalar för att klottra på bomber. Till sällskapet hör också den sannfinländska ordföranden för riksdagens utrikesutskott Jussi Halla-Aho, författaren Sofi Oksanen och en tidigare biträdande underrättelsechef för försvarsmakten, Martti J Kari.

Halla-Aho valde att skrivaFor the freedom of Finland” på sin personliga bomb medan Martti J Kari valde ett något annorlunda meddelande: ”God Jul önskar Karis familj”.

Hämnd för farfar

För bomben hade den före detta underrättelseofficeren betalat 200 euro. På sina egna sociala medier uttrycker han angående bomben att han fick chansen att ”under julen köpa och skjuta iväg en granat i nacken på aggressorn i Bahmut i Ukraina”. Vidare säger Kari att han ser det som hämnd för att hans farfar skadades av en rysk granat under vinterkriget.

Den totala summan som finländare har betalat för att få sina meddelanden på granaterna uppgår till 140 000 euro, eller drygt 1,6 miljoner kronor.