FINLAND I Finland beslutade man att ett antal gränsövergångar mot Ryssland ska stängas då ett stort antal utomeuropeiska migranter dykt upp vid gränsen. Från regeringens håll menar man att hela gränsen kan stängas om läget inte ändras medan gränsbevakningen menar att läget är under kontroll.

Tidigare i veckan rapporterade Nordfront om att Finland planerar att stänga vissa gränsövergångar mot Ryssland då en stor mängd illegala invandrare, eller som Svenska Yle väljer att kalla dem: asylsökande, har börjat korsa gränsen. De migranter som korsat den finskryska gränsen har tidigare bestått mest av ukrainare och en del ryssar, men nu har det främst handlat om människor från Mellanöstern och Afrika.

Gränsövergångarna i Imatra, Niirala, Nuijamaa och Vaalimaa stängdes vid midnatt i fredags i tre månaders tid. Redan före den aviserade stängningen stoppades runt 30 personer vid gränsen då de försökt ta sig in efter den normala stängningstiden, det vill säga efter klockan 20. De ska ha stoppats med ”maktmedel” och på en person användes även tårgas.

Över hundra migranter anlände under fredagen till östgränsen, varav de flesta färdades på cyklar. Vid Nuijamaa gränsstation försökte ett tiotal personer korsa gränsen.

Hela östgränsen kan stängas

Gränsövergångarna är ändå inte trots regeringens beslut helt stängda eftersom de personer som bedöms vara asylsökande ”eskorteras över gränsen”. Förhandlingar sägs även pågå mellan finska och ryska gränsmyndigheter för att reda ut om personerna som anländer faktiskt ”har asylskäl”.

För tillfället är det endast två gränsstationer som är öppna, i Salla och i Vartius. Ordförande för riksdagens försvarsutskott, Jukka Kopra från Moderaternas systerparti Samlingspartiet, menar dock att gränsen kan komma att ”stängas” helt:

— Händelserna vid östgränsen pekar tydligt på instrumentaliserad invandring. Det finländska systemet utnyttjas. Det är bäst att saker förbereds på ett sådant sätt att östgränsen stängs helt och hållet så snart som möjligt, säger Kopra

Vid Sydöstra Finlands gränsbevakning menar man dock att gränsen är tryggad och att allting är under kontroll:

— Vi arbetar tätt ihop med andra säkerhetsmyndigheter. Gränsbevakningen har situationen under kontroll, kommenterar befälhavare Mika Rytkönen.