FINLAND. Det finländska Journalistförbundet är oroade över att en ”nazist” varit ”utklädd till journalist” och ställt frågor till folk. Detta trots att Nordfront är en tidning med utgivningsbevis i Sverige.

Pär Sjögren intervjuar en meningsmotståndare under frihetsmarschen i Helsingfors. Foto: Nordfront.se.

Nordfront TV livesände från den nationalsocialistiska frihetsmarsch som hölls i Helsingfors på Finlands hundrade självständighetsdag. Framför kameran agerade kommunpolitikern och nästeschefen Pär Sjögren journalist. Sjögrens orädda och kontaktsökande stil, där han lät alltifrån demonstrationsdeltagare och arrangörer till finska politiker och meningsmotståndare komma till tals, har hyllats av tittarna både före och efter sändningen.

Den finska ”politiskt obundna” morgontidningen Turun Sanomat har nu gått ut och beklagat sig över att Sjögren under demonstrationen agerade som journalist för Nordfronts räkning, och därmed hade en gul pressväst på sig. Turun Sanomat citerar Finska Notisbyrån (STT), som varit i kontakt med finländska Journalistförbundets ordförande Hanne Aho:

— Det är en ytterst förskräcklig situation. Om sådant här beteende blir mer allmänt förekommande, så minskar förtroendet för samhälleliga aktörer.

Turun Sanomat skriver att det inte krävs tillåtelse för att ”agera som journalist”, men enligt Aho är Sjögrens agerande ändå problematiskt eftersom ingen kunde veta om Sjögren har presskort och tillhör en media som har ansvarig chefredaktör. Uppenbarligen har Hanne Aho missat att Nordfront är en tidning med utgivningsbevis i Sverige, och att Sjögren de facto agerade journalist åt Nordfront med ackreditering från tidningens ansvarige utgivare. Den gula pressvästen var alltså inte en maskeraddräkt med syfte att ”lura folk”, vilket Aho tycks antyda.

Vidare säger Aho att det här kan göra folk uppmärksamma på om någon ”utnyttjar pressfriheten”. Ifall man därmed menat att man måste vara med i Journalistförbundet för att få ställa frågor till folk är oklart.

Till skillnad från det finska journalistförbundet ser Nordfront dock framemot att fler systemkritiska journalister låter sig inspireras av Sjögrens rapportering under frihetsmarschen.

Nordfronts webbtvchef Robin Palmblad kommenterar:

— Att bli kallade för ”fejkjournalister” tolkar vi som att den judiska pressen är oroad över att vi aggressivt övertar deras roll som informationsförmedlare till de nordiska folken. Vi ser det som beröm och kommer att intensifiera arbetet med att skapa Europas och kanske världens mest actionfyllda och spektakulära livestreams. Vi har i skrivande stund totalt 24 253 visningar på Nordfront TV:s livestream från Helsingfors och säger: På återseende!

Se Pär Sjögrens hyllade insats under frihetsmarschen nedan:

Källa:
Toimittajaliiviin pukeutunut uusnatsien ruotsalainen johtohahmo haastatteli vastamielenosoittajia


  • Publicerad:
    2017-12-09 12:10