VIMMERBY. Kvinnan hade ingen godtagbar anledning att vägra träffa honom. Det ansåg en så kallad flykting på ett asylboende när hans dåliga humör fått den kvinnliga volontären att vilja avbryta kontakten. Nu döms mannen för bland annat ofredande och olaga hot. 

Den asylsökande mannen och en kvinna som arbetade som volontär på ett så kallat flyktingboende i Småland kom i kontakt med varandra under 2015. Hon ville hjälpa honom att integreras i Sverige men i takt med att relationen fördjupades försämrades mannens humör.

Så småningom, efter upprepade försök att hjälpa mannen gav kvinnan upp och ville avbryta kontakten, vilket den asylsökande alltså inte kunde acceptera. Han nekar inte till anklagelserna men påstår sig ha blivit provocerad till att begå brotten. Han menar bland annat att hon inte hade något godtagbart skäl till att vilja avbryta deras relation.

Mannen har därefter både via telefonsamtal, SMS och sociala medier skickat mängder med hotfulla meddelanden i syfte att kränka kvinnan. Han hotade även att skada hennes barn.

Polisen utfärdade så småningom ett kontaktförbud, vilket överträddes. Mannen flyttade till och med till en adress nära kvinnan som inte längre vågade bo kvar och tvingades flytta.

Nu döms mannen till böter på 5 000 kronor och ett skadestånd på 19 700.

Källa: 
Försökte hjälpa flykting – blev utsatt för flera brott


  • Publicerad:
    2017-06-14 10:00