INRIKES. Två invandrare har dömts till ungdomsvård och skadestånd efter att de våldtagit en utvecklingstörd man.

Det var den 16 februari tidigare i år som en 20-årig utvecklingstörd man lurades till ett HVB-hem av de två ”flyktingbarnen” Fawad, 17 år, och Hossein, 18 år. När mannen kom till boendet ska invandrarna ha våldtagit honom och de ska ha filmat hela händelsen, något som kom att bli ett av det viktigaste bevisen i åtalet mot dem.

Filmen visade nämligen hur mannen fick instruktioner av Fawad och Hossein under samlaget och att han var sexuellt oerfaren. Enligt domen finns det ingenting som tyder på att offret ville ha homosexuellt samlag. Han ska inte heller ha uppfattats som upphetsad och vidare står det i domen att offret inte verkade förstå vad som pågick.

Efter våldtäkten ska offrets mamma ha upplevt hans uppförande som konstigt. Hon upptäckte senare skadorna vid hans analöppning och hon gjorde då en polisanmälan. Till polisen ska mannen har berättat att Fawad och Hossein hade hotat med att skada eller döda honom om han berättade för någon om vad som hade hänt.

I förhör har invandrarna nekat till brott och hävdat att de inte kände till att den 20-årige mannen hade en intellektuell funktionsnedsättning. Uddevalla tingsrätt anser dock att de ljuger då personer på HVB-hemmet ska ha hört hur gärningsmännen pratade om att offret har en ”utvecklingsstörning”.

Tingsrätten har nu dömt 17-årige Fawad för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt. Straffet blev ungdomsvård. 18-årige Hossein döms för våldtäkt till sju månaders ungdomsvård. De ska även tillsammans betala 110 000 kronor i skadestånd offret. Fawad ska betala 15 000 kronor extra för sveda och värk.

Källor:
Två killar döms för filmad våldtäkt
Filmade när de våldtog utvecklingsstörd man


  • Publicerad:
    2017-07-20 07:00