BROTT. Hovrätten har beslutat att de två ”flyktingarna” som varit åtalade för att ha våldtagit en 12-årig pojke ska dömas till två års fängelse.

Det var i januari i år som personalen på ett flyktingboende i Alvesta larmade polisen om ett misstänkt sexövergrepp som ska ha inträffat i ett lokalt skogsområde. Offret, en 12-årig pojke från boendet, ska ha blivit gruppvåldtagen av två andra ”flyktingar” från boendet.

Gärningsmännen uppgav att de var 15 år gamla vid gripandet, men utredningen och åklagarens stämningsansökan ger stöd för att de var äldre än 18 år gamla.

Tingsrätten beslutade att männen skulle dömas till två års fängelse vardera för grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott. Tingsrätten beslutade  också att männen ska utvisas ur landet.

De asylsökande männen överklagade domen till hovrätten och i fredags kom domen som visar att hovrätten går på tingsrättens linje och fastställer den tidigare domen. I domen står det:

I frågan om brotten ska betecknas som grova konstaterar hovrätten, liksom tingsrätten, att målsäganden befunnit sig i en utsatt situation, på en ödslig plats med två gärningsmän som förgripit sig på honom, att våld har förekommit och att övergreppet delvis har filmats. Dessa omständigheter talar för att brotten ska bedömas som grova. Till detta ska läggas att hovrätten av den uppspelade filmen förstått att ”NN” också uttalat hot om våld mot målsäganden.

Männen döms alltså till två års fängelse och de ska vara kvar i häktet till dess att domen vunnit laga kraft. De ska även utge ett sammanlagt skadestånd om 180 000 kronor. De kommer även att utvisas efter avtjänat straff.

Källa:
Två män döms till fängelse för våldtäkt


  • Publicerad:
    2016-05-22 11:55