MASSINVANDRING. Sedan det gamla sanatoriet i Rävlanda, mellan Borås och Göteborg, stängts ner för mottagning av flyktingar har det gått rykten om att främlingarna strax skulle vara tillbaka. Flyktingförläggningen stängdes i början av 2012 på grund av brister i brandsäkerheten. Nu står det dock klart att verksamheten kan dra igång igen och det är Bert Karlsson som skall driva det.

20120303_ravlanda2

Sannatoriet i Rävlanda. Foto: Nordfront

Bert Karlssons företag Jokarjo AB driver redan i dag ett antal flyktingboenden. I slutet av 2013 vann Jokarjo AB upphandlingen med Migrationsverket. Upphandlingen överklagades då till förvaltningsrätten, och det är anledningen till att det dragit ut på tiden och avtalen inte blivit färdiga. Enligt Karlsson skulle fastighetsägaren Skeppsviken Fastighets AB lägga en och en halv till två miljoner kronor på renoveringen. Martin Larsson, VD för Skeppsviken, ville inte säga så mycket om vad det var som skulle göras, men våtrum och brandlarm var huvuddelarna som skulle åtgärdas.

Nu är lokalerna färdigrenoverade och Migrationsverket har givit sitt klartecken till att flyktingarna kan flytta in.

— De upphandlingskrav vi ställer har uppfyllts, säger Stefan Bergman, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Borås till Härryda-posten.

För ungefär en månad sedan gjordes en besiktning av lokalerna. Då fanns det fortfarande en del tveksamheter till om boendet skulle få godkänt. Osäkerheterna rörde ventilation, duschar och brandsäkerhet. Detta är nu fixat och godkänt. När julhelgerna nu passerat kan avtalet för det gamla sanatoriet i Rävlanda skrivas på och så fort det är gjort kan asylsökande börja flytta in. Behovet är stort, berättar Stefan Bergman för Härryda-posten. På några veckor tror han att boendets 200 platser kan vara fyllda.

Källa:
Klartecken för asylboende


  • Publicerad:
    2014-01-10 18:36