MASSINVANDRING. Från och med nästa år så kommer anrika Tokeryds herrgård att bli ett flyktingboende för eritreaner, somalier samt personer från Syrien. Boendet kan för tillfället ta emot 100 asylsökare men det kan komma att tänkas ta emot flera i framtiden.

Herrgården Tokeryd byggdes 1820 och tillhörde Björnebergs gård. Huset har legat ute till försäljning under en längre period men såldes sedan till bolaget Svasbo AB som ägs av Magnus Thelin och Niclas Gustafsson. Thelin och Gustafsson driver sedan tidigare flyktingboendet Furuhill i Hestra.

I en intervju med Jönköpingsposten säger Thelin och Gustafsson att ”det ligger rätt i tiden” på frågan om varför de valt att göra om den anrika herrgården till ett flyktingboende.

— Det ligger rätt i tiden och för att det finns ett behov av det. Herrgården uppfyller kraven på ett flyktingboende, det finns delar som till och med är mycket bättre än kraven. Det finns en trevlig matsal och ett modernt kök, säger Magnus Thelin som tycker att det är bra att det hamnar ett flyktingboende till i Jönköping eftersom det finns betydligt fler flyktingboenden i Nässjö, Eksjö och Mariannelund, säger de.

När ägarna till flyktingboendet får frågan om de inte anser att det är fult att tjäna pengar på att driva ett flyktingboende svarar Magnus Thelin följande:

— Det är inte mer fel än att sälja varmkorv eller att hyra ut hotellrum. Driftsformen är inte det väsentliga utan det viktiga är kvalitet och livslång kontinuitet.

Enhetschefen på Migrationsverket i Jönköping, Åsa Gustaf–Jansson, anser att det är bra att ytterligare ett flyktingboende ska öppnas i Jönköping, trots att det redan finns 150 asylplatser som är fördelade på tidigare Formel 1–hotellet på Rosenlund. 30 platser finns i lägenheter och så finns det flyktingar som bor hos släktingar och vänner.

— Det finns ett stort behov av platser och i jämförelse med Nässjö finns det relativt få asylboenden i Jönköping, säger Gustaf–Jansson.

Tanken är Tokeryds herrgård ska ta emot de första flyktingarna redan i januari nästa år.

Källa:
Anrika Tokeryds herrgård blir flyktingboende


  • Publicerad:
    2014-12-08 23:15