INRIKES. På onsdag väntas ett 20-tal så kallade flyktingar att avvisas rån Sverige och skickas hem till Afghanistan. Nu menar Flyktinggruppernas riksråd att ingen bör kunna avvisas med tvång.

De afghanska myndigheterna är redan informerade om att ett 20-tal av deras landsmän kommer att återvända efter att ha blivit avvisade rån Sverige då de uppenbarligen inte uppfyller kraven från den liberala flyktinglagstiftningen som finns i landet.

Ahmad Zaki från Flyktinggruppernas riksråd menar dock att ingen främling bör kunna avyttras från Sverige utan att allt hemvändande ska ske av egen vilja.

— Allt återvändande till hemländer bör vara frivilligt. De afghanska myndigheterna är de som vet mest om situationen i Afghanistan. Farr:s vädjan till den svenska regeringen är: snälla, respektera de afghanska myndigheternas önskemål – landet är inte redo att ta emot flyktingarna, säger Ahmad Zaki.

Vidare menar han att det finns sju miljoner afghaner på flykt jorden runt och att Afghanistan inte klarar av att ta emot sitt eget folk och att Sverige måste föregå med gott exempel och låta afghanerna stanna.

— Över sju miljoner afghaner är på flykt runt om i världen, vad skulle hända om alla skickades till Kabul? Kabul är varken tillräckligt stort eller tillräckligt säkert för att kunna erbjuda alla skydd. Att göra som Sverige och utvisa personer till Kabul är både orättvist och oansvarigt, säger han.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är av en annan uppfattning och menar att varje land måste kunna ansvara för sitt eget folk.

— Vår utgångspunkt är att alla länder har ansvar för sina medborgare. Och om en person blir avvisad från ett annat land så måste man också ta emot sina egna medborgare när de kommer tillbaka, menar han.

Under januari och februari i år har 248 asylärenden gällande Afghanistan utretts och i 54 procent av fallen har personen fått medborgarskap.

Källa:
Flyktinggrupperna: ”Stoppa utvisningar till Afghanistan”


  • Publicerad:
    2015-03-10 18:50