MÅNGKULTUREN. Alla klagomål mot de muslimska böneutropen i Växjö får avlag. Svenskarnas gnäll ska förhoppningsvis nu tystna och för alltid ersättas med profeten Muhammeds visdom, hoppas man i moskén.


Högtalarna på Växjö moské förväntas höras allt oftare i framtiden.

Förvaltningsrätten i Malmö avfärdar alla inkomna klagomål på böneutropen från Växjö moské.

— Det känns bra att det finns en domstol som tittar på sånt här och som heller inte gör skillnad mellan människor i sina beslut. Att vi får möjlighet att fortsätta med böneutrop förstärker vår känsla av tillhörighet här i Sverige, säger imamen Ismail Abu Helal.

Många klagomål
Böneutropen började den 25 maj i år. Sedan dess har ett stort antal överklaganden lämnats in till förvaltningsrätten, över 60 stycken. Överklaganden har gällt polisens beslut att godkänna Stiftelsen Växjös muslimers ansökan om att via högtalare sända ut böneutrop

I ett pressmeddelande hänvisar domstolen till att den som bor inom en tätort måste räkna med vissa störningar i form av ljud och buller. Böneutropen strider inte heller mot regeringsformens bestämmelse om religionsfrihet, anser domstolen. Religionsfriheten innebär ”en viss frihet att sprida och ta del av religiös förkunnelse”, skriver förvaltningsrätten.

Domstolarna gör dock tvärt emot vad Abu Helal säger skillnad mellan människor när de fattar beslut. När den katolska församlingen i Växjö ville ringa i klockor vid sin kyrka fick de avslag med motiveringen att det kunde ”störa omgivningen”.

Hoppas få tyst på svenskarnas gnäll
Böneutrop från moskén i Växjö har föregåtts av många debatter och diskussioner och Ismail Abu Helal hoppas nu att förvaltningsrättens avslag ska sätta punkt för diskussionen om dem.

— Jag hoppas det sätter stopp för gnällandet. Det kommer alltid finnas folk som inte gillar det vi gör men vi är en del av samhället och har både rättigheter och skyldigheter som alla andra.

I hetluften redan tidigare
I mars avslöjade den kristna tidningen Dagen att Stiftelsen Växjös muslimer som driver Växjö moské ägnar sig åt spridande av hat mot bland andra kristna. De uppmanar muslimer att inte fira jul med otrogna [svenskar] och att kvinnor ska inte klä sig västerländskt.

Imam Ismail Abu Helal tillbakavisade ”påståendena” om att Stiftelsen Växjös muslimer låg bakom de rasistiska budskap som publicerats i deras namn, men en man från Irak, Bassam Al-Baghdady, översatte dem och påvisade att materialet innehöll stiftelsens egna emblem.

Han sade till tidningen Dagen att det tyvärr finns många muslimska organisationer har en polerad yta utåt, men predikar ett helt annat budskap inåt.

— När jag kollade här så var det tydligt att de inte var så välpolerade utåt, sade Al-Baghadady.

— De trodde väl inte att någon utifrån som kunde arabiska skulle gå in och läsa, fortsatte han.

Inga etablerade medier nappade på Al-Baghadadys avslöjanden. Därför publicerade han dem själv på sociala medier, vilket föranledde av tidningen Dagen kallade ”högerpopulistiska och främlingsfientliga sajter” att istället förmedla nyheten.

Källor:
Klagomål mot böneutrop avslås
Växjö moské anklagas för hatbudskap


  • Publicerad:
    2018-11-21 18:15