KARLSTAD. Nu har klartecken för en jättemoské i Karlstad getts. På onsdagen beviljades bygglov för det kontroversiella bygget.

En skiss av hur en arkitektbyrå tänker sig Karlstads nya jättemoské. Man förväntar sig tydligen att främst ljushyade svenskar kommer att frekventera den salafistiska moskén. Skärmbild: Twitter.

Efter många år av diskussioner har Islamiska kulturföreningen nu fått klartecken för att bygga en jättemoské i värmländska Karlstad, skriver SVT. Stadsbyggnadsnämnden beviljade på onsdagen bygglov för moskébygget.

— Det var väntat. Vi är glada och lättade, säger Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen. Ahmadi hoppas att moskén ska stå färdig inom ett år.

Islamiska kulturföreningen har tidigare gjort sig känd för att ha bjudit in salafistiska imamer som utbildats i Saudiarabien att predika hos dem. Salafismen är en extrem och bokstavstrogen inriktning av sunni-islam.

Den främmande helgedomen beräknas bli 1 171 kvadratmeter stor, vara i två plan och ha en 22 meter hög minaret.

De enda partier som motsatte sig moskébygget var Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Omröstningen där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern, Liberalerna samt Miljöpartiet var för byggandet av jättemoskén slutade 7-4.

Nu kommer bygglovet att skickas ut för kännedom till berörda grannar som har fyra veckor på sig om de vill överklaga. Det kommer även att informeras om bygglovet i tidningar.

Om ingen protesterat mot byggandet av en stor salafistisk moské i den värmländska metropolen efter de fyra veckorna kommer bygglovet att vinna laga kraft.

— Vi tror att det kommer överklagas. Men nu är det inget politiskt beslut längre, säger Erik Nilsson (KD) som är stadsbyggnadsnämndens ordförande.


  • Publicerad:
    2020-06-18 15:55