INRIKES. Polisen har godkänt att muslimerna i Växjö ska få sända böneutrop via högtalare, oavsett budskap, en gång i veckan.

Polisen har godkänt Växjö muslimers ansökan om att få sända böneutrop i den lokala moskén en gång i veckan via högtalare. Moskén tillåts sätta upp högtalare som inte får överskrida 45 decibel inomhus i de bostäder och skollokaler som ligger i närheten eller 110 decibel utomhus och polisen har inte tagit hänsyn till vilket budskap som kommer att utropas. I beslutet står det även att polisen enbart tagit hänsyn till trafiken samt allmän ordning och säkerhet.

Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet”, skriver polisen.

Böneutropen kommer att få sändas i 3 minuter och 45 sekunder varje fredag mellan klockan 13-13.03 under sommartid och klockan 12 under vintertid. Beslutet träder i kraft direkt och gäller fram till maj nästa år.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur Islamiska centret i Växjö under flera år har sänt böneutrop utan tillstånd. År 2014 beviljades moskén att sända böneutrop vid ett enstaka tillfälle och har sedan dess inte fått något ytterligare tillstånd för böneutrop av polisen. Trots detta har man sänt ut böneutrop både under 2016 och 2017. Böneutropen har stört grannar i området och tidigare i år sa polisen att böneutropen kan ha utgjort brott mot ordningslagen.

Källa:
Polisen tillåter böneutrop via högtalare


  • Publicerad:
    2018-05-08 10:25