ISLAND. I Reykjavik tänker Islands muslimer resa en 13 meter hög minaret, vilket blir den första av sitt slag i landet. Enligt det muslimska samfundets ordförande är minareten en symbol för ”religionsfriheten”.

Det är tidningen Nya Dagbladet som rapporterar om att det enligt isländsk media kommer att resas en 13 meter hög minaret vid moskén på Skógarhlíð i den isländska huvudstaden Reykjavík. Minareten är en första av sitt slag på Island och välkomnas av de muslimer som bor i landet.

Bakom bygget ligger ett av Islands tre muslimska organisationer, Stofnun múslima á Íslandi. Enligt organisationens ordförande, Karim Askari, är minareten inte främst en symbol för islam utan för ”religionsfriheten”.

Det här blir den första minareten i Islands historia och är en vördnadsbetygelse för isländskt samhälle, isländska myndigheter och den tolerans som finns här och religionsfriheten. … Det här är ett budskap till världen om att alla här kan leva i fred och samförstånd oavsett deras tro eller ursprung och denna minaret ska bli ett vittne till det. Det här är inte bara för muslimer utan för hela världen kring denna vackra ö, säger Askari till tidningen Fréttablaðið.

Minareten kommer inte att sända böneutrop, åtminstone inte till att börja med.

Stofnun múslima á Íslandi är Islands snabbast växande muslimska samfund, men enligt Islandsbloggen också det minsta med endast 251 medlemmar. Den största muslimska organisationen heter Félag múslima á Íslandi och har 621 registrerade medlemmar. Relationerna mellan de muslimska organisationerna har varit fientliga, med dispyter om lokaler och hyror som man bland annat försökt att lösa med våld och anklagelser om extremism enligt Islandsbloggen.

Källor:
Island får 13 meter hög minaret
Moské i Reykjavík får 13 meter hög minaret


  • Publicerad:
    2019-12-10 18:00