Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SVT beskriver Säpo-utvisad imam som “rockstjärna”

Av Redaktionen, 2019-11-01
redaktionen@nordfront.se

LÖGNPRESSEN. Gävle-imamen Abo Raad ska utvisas enligt beslut från Säpo och regeringen eftersom han anses utgöra ett akut hot mot rikets säkerhet. Han är nu släppt på fri fot och i en SVT-artikel om hans återkomst till Gävleförsamlingen beskrivs han som en ”rockstjärna” som tas emot i ett ”kramkalas”.

Skärmdump från artikeln på svt.se om den terrorkopplade imamen Abo Raads återkomst till Gävlemoskén. Klicka för förstoring.

Det var i somras som Gävleimamen Abo Raad frihetsberövades av SÄPO enligt Lagen om utlänningskontroll (LSU), eftersom de ansåg att imamen utgjorde ett akut hot mot rikets säkerhet i egenskap av ledare för extremistiska sunnimuslimer i Sverige. Man beslutade enligt samma lag att han skulle utvisas ur riket.

Regeringen har sedan dess också bekräftat utvisningsbeslutet, något som man dock inte är säker går att verkställa då det i utlänningslagen står att ”avvisning och utvisning av en utlänning får aldrig verkställas till ett land om det finns skälig anledning att anta att […] utlänningen där skulle vara i fara att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Raad är från Irak, som efter USA:s störande av Saddam Husseins Baath-regering numera styrs av shiamuslimer, som har låg tolerans mot sunnimuslimska extremister.

Därför har Abo Raad frigivits och har därmed kunnat återvända till sin moské, där han under fredagen välkomnades av sina församlingsmedlemmar.

I SVT Nyheters artikel om den utvisade imamens återkomst till Gävle beskrivs han som en ”rockstjärna” som tas emot av ett stort ”kramkalas”. Men publicerar även inte mindre än sex bilder och ett filmklipp som visar hur populär han är bland Gävles muslimer.

Man låter även imamen uttala sig i artikeln:

— Jag tänker alltid positivt men den här lagen och beslutet är orättvist. Jag hoppas att regeringen tänker om när det gäller lagen, säger Abo Raad till SVT Gävleborg, men i övrigt hänvisar han till sin advokat för ytterligare kommentarer.

Journalisterna Jan-Peter Eriksson och Erik Kammerland ställer också endast en kritisk fråga till en av moskéns församlingsmedlemmar, nämligen ”Men han är anklagad för hot mot rikets säkerhet?”, varpå församlingsmedlemmen svarar:

— Jag kan inte uttala mig så mycket om detta men det verkar vara grundlöst.

Anledningen till att Raad anses utgöra ett akut terrorhot är hemligstämplat av Säpo, men han har tidigare uttalat sig positivt till salafism och de sunnimuslimska terrorgrupper som med våld har försökt störta Bashar al-Assads lagliga regering i Syrien.

Även Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har uttalat stöd för terrorgrupper i Syrien och dessutom under sin tid som regeringschef skänkt dem 110 miljoner kronor av svenskarnas skattepengar. Något beslut att frihetsberöva eller utvisa honom finns dock inte.

Källor:
Abo Raad tillbaka vid fredagsbönen i Gävle moské
Reinfeldt gav 110 skattemiljoner till syriska terrorister


  • Publicerad:
    2019-11-01 19:30