GÄVLE. Den långvariga konflikten mellan islamister och journalister i Gävle fortsätter. Nu i samband med att islamister vill öppna en skola. När SVT rapporterar om hoten journalisterna upplever mörkar man att konflikten handlar om så kallad våldsbejakande islamism.

I samband med att Gefle Dagblad (GD) granskat islamister i Gävle påstår en journalist att han känt sig så hotad av de muslimer han granskat att polisen nu måste bevaka tidningshuset. Islamisterna ska ha förmått journalisten att radera en bild i sin kamera.

Konflikten startade redan 2015 då GD (MittMedia) började granska den växande islamismen i Gävle, som har kopplingar till Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Granskningen resulterade i att tidningen bombhotades och att en släkting till en imam i Gävle dömdes till fängelse för att ha dödshotat GD:s chefredaktör Anna Gullberg.

GD:s nya granskning handlar om att islamisterna i Gävle håller på att starta en grundskola med undervisning upp till årskurs 6, som fått namnet Nya Kastet, och påstås ha kopplingar till Gävle moské. Bilden som ska ha raderats påstås vara på en imam i skolan.

Enligt GD säger ägaren till Nya Kastet att ”Abo Raad är en av världens största imamer”. Abo Raad har kopplingar till våldsbejakande islamism, bland annat genom att ha hyllat terrororganisationen Islamiska Statens (IS) erövring av norra Irak.

Den socialdemokratiske ledaren Omar Al-Ganas är brorson till Abo Raad. Den i Gävle födde Omar Al-Ganas vann höstens val stort i Hässleholm, genom att få överlägset störst antal personröster från socialdemokratiska väljare. Al-Ganas gick till val efter en kampanj om att ”förbjuda hatet” och säger att han ”hatar judar som äter äpplen” och vill ge USA:s president nackskott.

När vänsterextrema SVT rapporterar om fallet under rubriken ”Kulturminister fördömer hot mot GD-reporter” lyckas man med konststycket att inte berätta om vad hotet handlar om, och inte berätta vem som hotat journalisten, och inte nämna islam eller muslimer.

Istället får islam-intresserade läsa SVT:s artikel Imamen: Måste utmana patriarkala strukturer, om en kvinnlig finsk-syrisk imam i Danmark som är skild och politiker i Radikale Venstre (Liberalerna).

Ursprungligen publicerar på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-02-02 16:00