Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Gävle-imamens advokat: “Min klient kan inte utvisas”

Av Redaktionen, 2019-06-13
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Igår kom beskedet från Migrationsverket att två terrorkopplade imamer kommer att utvisas ur Sverige. Men enligt en av imamernas advokat går inte utvisningsbeslutet att verkställas.

Nordfront rapporterade under onsdagen om att Gävle-imamen Abo Raad, och hans kollega från Umeå, Hussein Al-Jibury, utvisas. Beslutet kom från Migrationsverket efter att de två imamerna, tillsammans med tre andra muslimer, frihetsberövats av Säpo enligt Lagen om utlänningskontroll (LSU) då Säpo ansåg att de utgjorde en akut fara för rikets säkerhet.

Abo Raads anhöriga har tidigare beklagat sig över att imamen skulle gå mot en säker död ifall han skulle återvända till sitt hemland Irak. Detta då landet idag framförallt styrs av shiamuslimer som har låg tolerans mot sunnimuslimsk extremism efter att Islamiska staten ockuperat stora delar av landet och där begått folkmord och andra brott.

Nu menar Raads advokat Alparslan Tügel att faran för klientens liv i Irak är så påtaglig att någon utvisning inte går att verkställa enligt svensk lag.

I utlänningslagen står det nämligen att ”avvisning och utvisning av en utlänning får aldrig verkställas till ett land om det finns skälig anledning att anta att […] utlänningen där skulle vara i fara att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Enligt Tügel har man inför Migrationsverkets beslut framfört dessa invändningar, som han dock upplever har ignorerats helt av myndigheten.

— Man har i princip bara hänvisat till vad Säkerhetspolisen har anfört, säger han till SVT Nyheter.

Utvisningsbeslutet kommer därför att överklagas och Tügel säger att hans klient ”med tillförsikt ser framemot prövning i nästa instans”.

Källor:
Gävle-imamen Abo Raads advokat: ”Det går inte att genomföra”
Utlänningslag (2005:716)


  • Publicerad:
    2019-06-13 14:00