INRIKES. Inkompetent och obildbar – så är enligt Arbetsförmedlingen den typiske arbetslöse i Gävleborg, som nu har landets högsta arbetslöshet. Samtidigt finns mängder med lediga jobb inom den privata sektorn som ingen klarar av att utföra.

Nya siffror visar att Sveriges arbetslöshet är störst i Gävleborgs län, där hela 10 procent av befolkningen är öppet arbetslösa. Inte så förvånande kanske är det i brottsberikade Sandviken som läget är värst. Här är 13 procent öppet arbetslösa.

Samtidigt har högkonjunkturen blottat ett nytt fenomen i Sverige. Trots att det finns jobb lediga, finns det inga sökande till jobben. Detta eftersom så många av de arbetslösa är inkompetenta för de arbetsuppgifter som behövs, och enligt Arbetsförmedlingen är de dessutom i många fall outbildbara.

Därför finns enligt Arbetsförmedlingen bara en väg att gå, nämligen att uppfinna nya så kallade hitte-på-jobb för inkompetenta. Ofta rör det sig om arbeten som för länge sedan blivit bortrationaliserade.

Arbetsförmedlingen ska även genomföra en stor och kostsam undersökning bland länets företagare för att utreda varför det är så att 10 procent av Gävleborgs invånare inte har kompetens för något av de många lediga arbeten som finns:

— Vi kommer bland annat att fråga hur bristen på arbetskraft har utvecklats och vilka konsekvenser det får för arbetsgivarna, säger Helena Lindh som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Bland politikerna är det bara nyliberala Centerpartiet som har någon handlingsplan för problemen. Genom att sänka lönerna för arbetare, försämra anställningstryggheten, och subventionera arbetsgivarna, kan de arbetslösa få de jobb de förtjänar.

Med hjälp av dessa enkla tricks anser Centerpartiet att Sverige därefter blir redo för att ta emot 30 miljoner arbetslösa från andra länder.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-09-27 09:30