UTRIKES. Bilföretaget Ford stoppar planerna om att bygga en stor fabrik i Mexiko efter Trumps hot om hårda importtullar för biltillverkare som förlägger produktionen utomlands.

It's Tuesday, faggots!

Det är efter den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trumps hot om hårda importtullar för biltillverkare som förlägger produktionen utomlands som biltillverkaren Ford har stoppat planerna om att bygga en stor fabrik i Mexiko. Fords investeringsplan i det planerade fabriksbygget i Mexiko innefattade en kostnad av motsvarande elva miljarder kronor.

Biltillverkaren kommer nu istället att investera 6,4 miljarder kronor i en bilfabrik i delstaten Michigan, där Henry Ford växte upp och där hans företag ännu har sitt säte. Michigan är en av de stater i USA som drabbats allra hårdast av avindustrialiseringen och presidentvalet lyckades Trump kamma hem segern i delstaten med sina löften om att återuppbygga USA:s industrier.

Under tisdagsmorgonen gick Trump till förnyad attack mot amerikanska bilföretag som väljer att förlägga biltillverkningen i Mexiko och utnyttja de billiga arbetsvillkor som gäller i där.

”General Motors skickar Mexikotillverkade Chevy Cruze till amerikanska bilförsäljare helt gratis. Tillverka i USA eller betala stora strafftullar!”, skrev Trump på Twitter.

Tweeten från den tillträdande presidenten ledde till att GM:s aktievärde omedelbart dök på börsen.

Donald Trump meddelade även under tisdagen att han utnämner Robert Lighthizer, en känd protektionist, som ledande handelsrepresentant i sin kommande administration.

Källor:
Ford scraps plan for $1.6 billion plant in Mexico after Trump criticism
Donald. J Trumps Twitter


  • Publicerad:
    2017-01-04 10:45