GREKLAND. Nyligen godkände det grekiska parlamentet ytterligare nedskärningar inom offentlig sektor. Bland annat rör det sig om nedskärningar inom försvaret och pensionsområdet.

Det grekiska parlamentet godkände nyligen budgeten för år 2016 som regeringen med premiärminister Alexis Tsipras lagt fram på order av de internationella långivarna. I budgeten finns stora nedskärningar inom den offentliga sektorn. Budgeten för år 2016 kommer bland annat att slå mot landets pensionärer och försvaret. Sammanlagt rör det sig om 52,6 miljarder kronor i nedskärningar samtidigt som skatten höjs med 18,4 miljarder kronor.

Efter att ha levt i ekonomisk misär i flera år uppges allt fler greker börja tröttna på politikerna och situationen i landet. Då både politiker från höger och vänster har svikit grekerna gång på gång börjar man få slut på alternativ. Först var det Ny demokrati med Antonis Samaras i spetsen som sålde ut landet till storfinansen och nu Tsipras som lovade att bryta loss landet från EU:s åtstramningspaket men som nu har gjort situationen ännu värre.

Nedskärningarna är ett krav från EU, IMF och ECB och om kravet inte uppfylls så får landet inte sitt tredje räddningspaket 86 miljarder Euro (793 miljarder kronor).

Källa:
Klartecken för grekiskt sparpaket


  • Publicerad:
    2015-12-06 16:25