STOCKHOLM. En andra så kallad sprututbytesklinik, dit narkomaner går för att byta ut sina gamla kanyler, kommer nästa år att öppna i Stockholm. Platsen man valt är precis bredvid en förskola, vilket har gjort att många föräldrar nu är oroliga för sina barns säkerhet.

Vid S:t Görans sjukhus finns idag den enda så kallade sprututbyteskliniken i Stockholmsområdet. Till kliniken kan narkomaner gå för att kostnadsfritt och utan frågor byta ut sina gamla kanyler mot nya. Nu kommer man med ”glädjebeskedet” att ytterligare en klinik kommer att öppna i april nästa år för att avlasta den befintliga.

Den nya kliniken kommer att ligga vid Gullmarsplan på samma gata där det idag finns en förskola. Detta besked har gjort att föräldrar med barn på den drabbade förskolan har blivit väldigt oroliga och de undrar nu vem som kommer att ta ansvar för att garantera barnens säkerhet.

— Gullmarsplan känns sunkigt och det sitter konstant folk öppet och dricker utan att polis syns till. En sprutmottagning kommer inte göra att området känns säkrare, säger en mamma med barn på förskolan och fortsätter:

— Vi är många föräldrar som oroar oss för våra barn som kan råka ta i eller trampa i något som de kan ta skada av eller som är smittsamt.

Jessica Ericsson (L) som är ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri i landstinget förstår inte alls föräldrarnas oro. Hon tror istället att oron endast ”beror på en okunskap gällande hur verksamheten fungerar”.

— För att få nya kanyler måste man ju lämna in sin gamla. Det här kommer också minska trycket på kliniken vid S:t Görans sjukhus, vilket gör att det inte kommer lika mycket folk dit heller, säger Ericsson.

Källa:
Sprututbyteskliniken öppnar vägg i vägg med förskola


  • Publicerad:
    2017-11-16 07:15