Försvarsadvokaten för den politiske fången Ernst Zundel [66] blev under onsdagen handgripligen utkastad av två vakter från den statliga domstolen i Mannheim i Tyskland. Sylvia Stolz, vars klient löper risk att dömas till flera års fängelse under den tyska lagen om hets mot folkgrupp, trotsade ett nyligen utfärdat förbud att delta i förhandlingarna och situationen blev tumultartad.

Rättsprocessen mot Ernst Zündel har pågått sedan i november, men vid förhandlingarna den 9:e mars sköt domaren upp rättegången då domaren upplevde Zündels advokat Sylvia Stolz som ”provokativ”. Stolz hade då uttalat att rätten var ”ett verktyg för främmande makter” och beskrivit den som en politisk häxprocess mot Ernst Zündel.
För en vecka sedan utfärdade Högsta domstolen i Karlsruhe ett beslut som förbjuder Stolz att delta i rättsprocessen med förevändningen att hon ”haft målet att sabotera rättegången och göra den till en fars”. Beslutet, som har överklagats, hindrade dock inte Stolz och när rättegången återupptogs under onsdagen var hon på plats och försvarade rätten att försvara sin egen klient.
– I sextio år har tyskarna funnit sig i att de inte haft friheten att styra sig själva. Jag tänker inte följa det dåliga exemplet, sade Stolz under den uppmärksammade protestaktionen.
Den besvärade domaren försökte förmå den trotsiga försvarsadvokaten att lämna rätten men hon vägrade resolut. Domaren beordrade då två kvinnliga vakter som handgripligen fick kasta ut Stolz och tumult uppstod i rättssalen. När Stolz släpades ut ur salen ropade hon till rättens åhörare: ”Motstånd! Det tyska folket kommer resa sig!”
På plats under rättegången fanns många sympatisörer – däribland Horst Mahler – som gav sitt stöd till den politiske fången Zündel. ”Jag gratulerar dig för ditt mod”, sade en av dem till försvarsadvokaten Stolz.

Om fallet Ernst Zündel
Författaren och forskaren Ernst Zündel har suttit häktad i tre år och står nu åtalad för hets mot folkgrupp vid statens domstol i Mannheim. Det ”brott” den politiske fången Zündel begått är att i böcker, skrifter artiklar och liknande material gått emot den officiella versionen av ”förintelsen” och uttryckt tvivel till sanningshalten kring andra världskrigets gaskammare. Den tyska lagen om volksverhetzung (hets mot folkgrupp) är en av de strängaste lagarna som segrarmakterna instiftade efter andra världskriget och innebär att Zundel löper risk att dömas till fem års fängelse. Nyligen dömde en österrikisk domstol den brittiske historikern David Irving till tre års fängelse för att han i ett föredrag ”förnekat förintelsen av de europeiska judarna”.

Besök The Zundelsite för mer fakta om Ernst Zündel och den pågående rättsprocessen.


  • Publicerad:
    2006-04-07 00:00