ÅSIKTSFÖRTRYCK. Den 81-årige tyska advokaten Horst Mahler skulle ha inställt sig i april för att avtjäna den sista tiden av sitt fängelsestraff för att ha förnekat ”Förintelsen”, men han avvek istället för att ställa in sig på anstalten. Under måndagen greps han i Ungern.

Horst Mahler.

Den ungerska polisen meddelar att den 81 årige tyske sanningssökaren Horst Mahler greps idag klockan 13.45 i staden Sopron i västra delen av Ungern. Mahlers plan var att söka politisk asyl i Ungern och bad den 12 maj Viktor Orban om detta i en offentlig skrivelse som avslutades med orden ”med tilltro på det ungerska folkets sinnelag för frihet, lägger jag mitt öde i händerna på deras regering”.

I början av april skulle Mahler anträda sina resterande 3,5 års fängelsestraff, av det 10 åriga straffet han hade för så kallad förintelseförnekelse, som i Tyskland är hets mot folkgrupp. Mahler anträdde dock aldrig straffet då detta med stor sannolikhet är en dödsdom för honom. 2015 sattes Mahler på grund av hans stora problem med hälsan på fri fot och reststraffet omvandlades till en villkorlig dom. Motiveringen att fängsla honom igen är att man bland annat misstänker att några av hans nyare uttalanden kan vara ”hets” och vidare motiverar man att han som fri man i framtiden förmodligen kommer fortsätta att kritisera den officiella historieskrivningen.

Källa:
Ungarn bestätigt Festnahme von Horst Mahler


  • Publicerad:
    2017-05-15 20:25