STOCKHOLM. Liberalerna lade fram ett förslag där man i Stockholm skulle placera ut så kallade ”snubbelstenar” för att hedra ”förintelsens offer”. Kulturförvaltningen sade däremot blankt nej, då detta ej var relevant för Sverige överhuvudtaget. Liberalerna tänker dock inte ge sig utan kommer nu att driva detta vidare.

”Snubbelstenar” i Koblenz, Tyskland.

Liberalerna (L) i Stockholm tyckte att staden innehöll alldeles för få minnesmärken från ”förintelsen” och ville därför införa så kallade ”snubbelstenar”. På tyska heter begreppet ”stolpersteine” som i grunden är ett gammalt konstprojekt påhittat efter andra världskriget.

Stenarna placerades ut på en gata som hade någon sorts anknytning till ett av ”förintelsens” påstådda offer, där varje sten har respektive ”offers” namn inristat. Uppemot 50 000 av dessa stenar finns idag utplacerade runtom i Europa men inga i Sverige, därför lade Liberalerna i Stadshuset fram ett förslag om att även Stockholm nu skulle införa dessa.

Men då sa kulturförvaltningen blankt nej, då detta ej kändes relevant för Stockholm eftersom att Sverige var neutralt under andra världskriget.

Snubbelstenar som bygger på det konceptet är därför enligt förvaltningen inte relevant i Stockholm”, skriver handläggaren i tjänsteutlåtandet.

Rasmus Jonlund (L) är en av de som ligger bakom förslaget. Han tycker att avvisandet är ”sorgligt”.

— Det är sant att vi aldrig ockuperades. Men det finns individer som bodde i Stockholm som om de fått stanna inte hade mördats i Förintelsen. De gick på stadens gator och det finns en stark koppling hit. Jag tycker också att det är viktigt att vi är med i det europeiska projektet även om vi aldrig deporterade människor, säger han.

Jonlund och hans parti kommer däremot inte ge upp, då han själv uppfattar att majoriteten av Stockholms invånare är ”positiva” till förslaget. De kommer därför att utveckla sitt ställningstagande och återigen ta upp förslaget på ett kommande möte.

— Vi hoppas att få till det trots allt. Vi ska försöka göra vår ståndpunkt klar när politikerna i kulturnämnden har möte. Jag upplever ändå att majoriteten i staden är positiv till snubbelstenar.

Källa:
Stockholm säger nej till minne för Förintelsen


  • Publicerad:
    2017-06-07 18:45