17 MAJ. Den judiske Expressen-krönikören Salomon Schulman går idag till hårt angrepp mot det norska nationaldagsfirandet. Med hjälp av ”förintelsen” försöker han få stolta norrmän att skämmas för sin historia.

”M-men, Förintelsen då!”

Den sjuttonde maj förknippas för de allra flesta med Norges nationaldag. En dag som vanligtvis firas med färgglad pompa och ståt runt om i vårt västra grannland.

Även om svenskar ser med glädje och även lite avundsjuka på att norrmännen känner sådan nationell stolthet är det inte likadant för alla betraktare. Den judiske barnläkaren och Expressen-krönikören Salomon Schulman erkänner förvisso att sjuttonde maj är en ”ögonfägnad”, men anser också att firandet ”gränsar till det aningslösa”.

Schulman tar nämligen i sin krönika upp flera ”skamfulla” exempel på hur Norge hjälpte Hitler-Tyskland under andra världskriget. Bland annat ondgör han sig för att Norges judars öde inte ens bland motståndsmännen ”ägde högsta prioritet”.

Efter en lång utläggning, där han bland annat kritiserar de tusentals norrmän som frivilligt stred för de europeiska folkens framtid, avslutar han dramatiskt:

Det finns en hel del att tänka igenom innan man oförbehållsamt stämmer in i ”Ja, vi elsker dette landet”. Det mörka arvet och likgiltigheten för offrens öde redan under kriget spelar än i dag ondskan i händerna.

Källa:
Norrmännen borde inte vara så stolta


  • Publicerad:
    2017-05-17 23:05