MEDIA. Expressens kulturskribent Per Wirtén beklagar sig över att SVT inte har tillräckligt många icke-svenskar i rutan.

Per Wirtén.

När SVT:s nuvarande vd, Hanna Stjärne, tillträdde lovade hon att kvotera in fler icke-svenskar på kanalen och detta har man även gjort till viss del men Expressens kulturskribent Per Wirtén är ändå inte nöjd utan vill se fler icke-svenskar i rutan. Wirtén vill se mer av det “nya Sverige” på SVT:

Varje gång jag slår på tv-nyheterna ler gammelsverige mot mig. När jag sedan går ut på torget omsluts jag av det moderna.

Wirténs upprörda känslor bygger på att ingen person med invandrarbakgrund finns med i SVT:s omgjorda ”Gomorron Sverige”. Nyhetschefen Anne Lagercrantz förklarade detta med att man inte lyckats hitta någon tillräckligt kompetent programledare med invandrarbakgrund.

Det här är ett dreamteam men när det gäller mångfald nådde vi inte ända fram trots att det i gruppen finns olika åldrar, kompetenser och bakgrund, säger Lagercrantz.

Den svenskfientliga journalisten Alexandra Pascalidou sökte jobbet men fick nobben av SVT och anklagade därefter kanalen för att inte klara av sitt ”mångfaldsarbete”.

1993 grundade Wirtén tillsammans med Håkan A. Bengtsson den vänstervridna tidskriften Arena, som tidigare i år fick lägga ned sitt pappersmagasin på grund av allt färre läsare.

Källor:
SVT:s motstånd mot mångfald är pinsamt
SVT-chef: Mycket kvar att göra i mångfaldsfrågan
Per Wirtén


  • Publicerad:
    2017-05-20 14:20