Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Expressens kulturskribent: Motståndsrörelsen ska inte få demonstrationstillstånd på grund av hur jag uppfattar dem

Av Redaktionen, 2017-09-06
redaktionen@nordfront.se

BONNIER. Halmdockorna duggar tätt i Per Wirténs krav på att Nordiska motståndsrörelsen inte ska få demonstrera i Göteborg den 30 september.

Per Wirtén vill förbjuda oppositionen

Efter att Nordiska motståndsrörelsen aviserat att man håller en demonstration i Göteborg den 30 september under parollen ”Revoltera mot förbrytarna” har mainstream-media uppmanat till att yttrandefriheten ska inskränkas för organisationen.

En av journalisterna som vill censurera Motståndsrörelsen är Per Wirtén på Expressens kultursida. I en krönika från den 16 augusti skrev han att när polisen beviljar demonstrationstillstånd till Motståndsrörelsen så leder det till att de ”i praktiken legitimerar, och även uppmuntrar, det politiska våldet”. Wirtén frågade sig om ”staten förlorat omdömet?” när polisen följer grundlagen.

Efter att yttrandefrihetsexperten Nils Funcke sedan försvarat Motståndsrörelsens rätt att demonstrera i Göteborg från den 31 augusti har Wirtén svarat honom med en ny förbudskrönika där han bland annat skriver:

Mina invändningar mot NMR:s demonstrationstillstånd, och monter under Politikerveckan i Visby, grundar sig inte på att de är nazister. Inte heller på att de försvarar våld och revolution i sina tal. I sådana fall har Funcke rätt. Det ska finnas plats för demokratins fiender.

Istället ska Motståndsrörelsen förbjudas för vad Wirtén ”uppfattar dem som” och för vad Motståndsrörelsen ”framstår som” enligt Wirtén själv.

De framstår som en hierarkiskt välorganiserad liga som med strategisk målmedvetenhet använder politiskt våld för att avskaffa demokratin och så småningom kunna avrätta statsministern och andra i regeringen.

Och efter att Wirtén beskrivit hur han uppfattar Motståndsrörelsen och påstår att organisationen kommer agera i framtiden, säger han att Motståndsrörelsen måste jämföras med IS.

Att som Funcke påminna om FNL-gruppernas kamp för att få demonstrera i fred från polisen är anmärkningsvärt missvisande. NMR bör i stället jämföras med Baader-Meinhofligan, våldsgrupperna i Italien på 1970-talet och IS.

I slutet av artikeln framgår varför Wirtén vill terrorklassa Motståndsrörelsen:

Det är möjligt att jag är överdrivet alarmistisk. Men för första gången någonsin märker jag att människor, i synnerhet journalister, är välmotiverat rädda.

Källa:
NMR är ingen ofarlig sekt


  • Publicerad:
    2017-09-06 09:20