UTRIKES. Fyra kinesiska forskare har gripits i USA, misstänkta för viseringsbedrägeri. Anledningen är att de misstänks ha bakgrund inom den kinesiska försvarsmakten, folkets befrielsearmé. 

Foto: CC public domain.

Den kinesiska forskaren Juan Tang, som bor i USA och arbetar på University of California, har gripits misstänkt för viseringsbedrägeri. Anledningen är att hon misstänks ha en bakgrund inom den kinesiska försvarsmakten, Folkets befrielsearmé.

Tang ansökte om visum i USA 2019 och sa att hon inte hade någon militär bakgrund. Den amerikanska underrättelsetjänsten FBI hittade däremot nyligen en bild på Tang, där hon är iklädd militäruniform, vilket fick FBI att misstänka att Tang lämnat felaktiga uppgifter.

Tang sökte tillflykt vid kinesiska konsulatet i San Francisco, men en anonym källa från justitiedepartementet berättade för Reuters att Tang kort därefter gripits. Även tre andra kinesiska forskare har gripits misstänkta för viseringsbedrägeri, eftersom de misstänkts dölja en militär bakgrund i Kina. Samtidigt varnar FBI för att det kan finnas liknande fall i 25 städer runtom i USA, skriver RT.

Kinesiska myndigheter fördömer händelserna.

— USA har under en tid haft en ideologisk partiskhet till att kontinuerligt övervaka, trakassera, och till och med godtyckligt frihetsberöva kinesiska studenter och forskare, säger en talesman för det kinesiska utrikesdepartementet.

John Brown, som är FBI:s nationella säkerhets assisterande direktör, hävdar däremot att de här fyra gripandena visar på ”till vilka extrema längder den Kinesiska regeringen har gått för att infiltrera och utnyttja Amerikas välvilja.”


  • Publicerad:
    2020-07-25 08:00