INRIKES. En 33-årig man från Skellefteå gjorde en segerhälsning och ropade ”Sieg Heil” under ett besök på krogen.

Den 23 januari i år gjorde en 33-årig man en segerhälsning inför runt 100 personer på en pub i Skellefteå. Han ska även ha ropat ”Sieg Heil” upprepade gånger.

Nu står han åtalad för så kallad hets mot folkgrupp eftersom det i Sverige är brottsligt med vissa typer av gester och ord.

— På det sättet har han med uttalande och gest spridit meddelande som uttrycker missaktning för folkgrupp som anspelar på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, menar åklagaren.

Mannen uppges i polisförhör varken har erkänt eller nekat till anklagelserna. Två personer kommer att höras som vittnen under den kommande rättegången mot mannen.

Gummiparagrafen hets mot folkgrupp används flitigt i Sverige för att begränsa svenskars rätt att uttrycka sina åsikter. Paragrafen används dock inte lika flitigt när det är en främmande folkgrupp som uttrycker sig i negativa ordalag om svenskar.

Inte ens när utlänningar hetsar mot andra minoritetsgrupper blir de åtalade för brottet. Som exempel kan nämnas hur en åklagare valde att lägga ned förundersökningen mot den imam, vid en moské i Halmstad, som liknade homosexualitet vid ett virus.

Källa:

Skelleftebo inför rätta för Hitlerhälsning


  • Publicerad:
    2016-03-08 19:20