CORONAREPRESSIONEN. Grekland har infört en tre veckor lång nedstängning av landet i ett försök att minska smittspridningen av coronaviruset. Nu tvingas grekerna söka tillstånd för att ens få lämna hemmet.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har tillkännagett tre veckors nedstängning. Nu tvingas grekerna att söka tillstånd för att ens få lämna hemmet. Foto: Twitter.

På lördagsmorgonen klockan 06 inledde Grekland en tre veckors nedstängning med anledning av ett ökat antal insjuknade i coronainfluensan.

Premiärmininister Kyriakos Mitsotakis uttalade att han såg sig nödtvungen att agera eftersom antalet smittade ökat under de senaste fem dagarna och att utan en andra nedstängning skulle pressen på landets sjukvård bli ”outhärdlig”.

Under de nya restriktionerna som varar till den 30 november kommer detaljhandelsföretag att stängas ned med undantag för stormarknader och apotek. Även gymnasier kommer att stängas medan grundskolorna förblir öppna, skriver Greek Reporter.

Grekerna tvingas be om tillstånd att få lämna hemmet

Det blir även obligatoriskt för grekerna att söka tillstånd för att lämna hemmet och att ta med sig ID eller pass när de gör det.

Tillstånd kan sökas via SMS efter att man angett sitt namn, adress samt anledningen till att man vill lämna sitt hem – där ett urval giltiga skäl finns att välja mellan i en lista.

Bland giltiga anledningar till varför greker kan få tillstånd att lämna sitt hem finns läkar- och apoteksärenden, att åka till eller från sitt arbete, att handla mat, bankärenden, att hjälpa någon som är i nöd, att bevista religiösa ceremonier så som dop eller begravning, att ta en kort promenad eller att rasta sitt husdjur.

Vid promenader eller rastning får bara maximalt två personer röra sig ute tillsammans och då med ett avstånd på minst 1,5 meter mellan sig.

I de fall det inte är möjligt att sända ett SMS, så förväntas grekerna att skriva ned anledningen till att de lämnar hemmet på ett papper som de sedan ska bära med sig.

Medborgarna kan förvänta sig stickprovskontroller från polisen för att se om de har ett godtagbart tillstånd att få lämna hemmet.


  • Publicerad:
    2020-11-09 16:05