ANTISIONISM Den unga klimatalarmisten står, liksom den organisation hon är engagerad i, under ett påbörjat drev emot sig själv, fast vid sina antisionistiska ställningstaganden.

Greta Thunbergs närvaro vid – och uppenbart aktiva deltagande i – en manifestation utanför Israels ambassad i Stockholm den 22 november har väckt starka reaktioner i judisk-ägda medier världen över. Det hela rörde sig om en protestaktion mot den sionistiska ockupationsmaktens masslakt av palestinier företrädesvis i Gaza.

Ett flertal av de cirka 100 deltagarna i aktionen uttryckte öppet sitt stöd för gruppen Hamas och visade med kommentarer sitt stöd för dess strategi.

Demonstranterna hävdade att Hamas har samma rätt att försvara sig som Israel. Enligt flera talare under aktionen genomför den judiska staten för närvarande ett folkmord på palestinier, medan världen tiger om detta.

Efter demonstrationen utanför Israels ambassad var arrangörernas ursprungliga plan att demonstranterna skulle fortsätta mot statstelevisionen SVT:s byggnad och sedan vidare till USA:s ambassad. Deltagarna anklagade under aktionen SVT för att ljuga, samt för att sin rapportering om Palestinakonflikten ensidigt ta den judiska sidans parti i alla lägen. 

Webbtidningen Epoch Times reportrar på plats försökte nå Greta Thunberg, som i tidningens videofilm från aktionen hörs och syns skandera ”Krossa sionismen!” för en kommentar, men de hindrades därvid av unga män och kvinnor i svarta masker. 

Dagens ETC vänder sig till Judiska Centralrådet

I den vänsterextrema webbtidningen Dagens ETC bekymrar man sig för den ”antisemitism” som man finner att Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future nu slagit in på. I tidningens söndagsnummer intervjuas ordföranden för Judiska Centralrådet i Sverige Aron Verständig. Han tillfrågas om sin syn på kommentarer som Greta Thunberg och Fridays for Future fällt rörande Gaza, Palestina och Israel:

— Rörelsen har kapats av ett väldigt ensidigt och vinklat narrativ om Israel-Palestinakonflikten som inte har något med klimatet att göra. Det finns ett antal oroande händelser under de senaste veckorna när det gäller Greta Thunberg och Friday for future. De har gett en plattform åt mycket antisemitiska berättelser. Den person som hon delade scen med i Amsterdam, Sara Rachdan har en historia av antisemitiska uttalanden.

Reportern vill veta hur Verständig anser att Fridays for Future borde agera:

— Jag hoppas att de hittar tillbaka till att vara en klimatrörelse. Om de vill fokusera på Israel-Palestinakonflikten måste de sluta göra det möjligt för människor att sprida antisemitism i sina kanaler. De måste ta sitt ansvar.

Reportern undrar slutligen hur Verständig ser på ”spridningen av eller risken för antisemitism efter den 7 oktober i Sverige”:

— I många västeuropeiska länder ökar antisemitiska konspirationsteorier. Uttalanden som man tidigare kunde höra från Nordiska motståndsrörelsen kan man idag hitta på mainstreamwebbplatser. Det är mycket oroande, svarar Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige på frågan från Dagens ETC:s reporter.