KULTUR Palestinska Hamas har tröttnat på sionistiska propaganda-serier. Nu spelar de in en egen, antisionistisk motsvarighet.

2015 släpptes den israeliska tv-serien ”Fauda” på Netflix. Serien, som har skapats av de israeliska judarna Lior Raz och Avi Issacharoff utspelar sig i konflikten mellan Israel och Palestina. Den judiska tv-serien är mycket sionistisk, och utmålar palestinierna som terrorister.

Den palestinska rörelsen och partiet Hamas är trötta på fiendepropagandan, och har nu börjat filma en helt egen drama-serie. I den kommande serien, ”Fist of the Free” får vi följa konflikten ur palestiniernas perspektiv.

— Vi har begränsade möjligheter, men tack vare kreativiteten i vårt team kan vi skapa och producera filmer och serier som är jämförbara med dem som skapas av Israel, säger filmproduktionens VD, Saadi Al-Attar till TRT. Han fortsätter:

— Vi vet att Israel bekämpar oss med sociala medier, belägringar och alla dess verktyg. Men trots det kan vi producera en serie som ”Fist of the Free” som kan nå ut i världen och visa det palestinska folkets kamp och lidande.

I inslaget får vi bland annat veta att serien kommer att innehålla ett kärleksdrama, där en palestinsk kvinna väljer en modig Hamas-krigare istället för en rik beundrare.

En av huvudpersonerna i serien, Rashad Abu Sleikha berättar att tv-serien kan vara viktig ur ett propagandasyfte.

— Jag vände mig till drama för att jag tror att det är ett effektivt vapen mot det sionistiska narrativet och de sionistiska drama-serierna, som ser ut att öka. Vi, som palestinier, måste genomföra produktioner som matchar deras. För ungdomen i Gaza har möjligheterna blivit begränsade sedan blockaden och svårigheterna som har införts av ockupationen. Så jag ville göra motstånd mot ockupationen på det här sättet, som jag tror har en stor inverkan, säger Abu Sleikha i reportaget.

Tv-serien väntas ha premiär någon gång i april, lagom till den muslimska högtiden Ramadan.