ÅSIKTSBROTT Storbritannien förbjuder stöttande av det palestinska partiet Hamas. Åsiktsbrottet kan ge ett långt fängelsestraff.

Hamas är ett politiskt parti och en paramilitär organisation i Palestina, känt för sitt militanta motstånd mot terrorstaten Israel.

Den brittiska regeringen betraktar sedan tidigare partiets militära gren som en terrororganisation, och nu ska man göra det olagligt att uttrycka stöd för partiet över huvud taget.

Den som säger sig stödja Hamas eller dess militära gren kan få upp till 14 års fängelse enligt den nya lagen. Samtidigt ska man även klassa själva partiet som en terrororganisation.

— Hamas har betydande förmåga till terrorism, inklusive tillgång till sofistikerade vapen och terrorist-träningsanläggningar. Det är därför vi idag ska förbjuda Hamas i sin helhet, säger den brittiska inrikesministern Priti Patel i ett uttalande.

Föga förvånande verkar Israels utrikesminister Yair Lapid väldigt nöjd med de brittiska knähundarnas agerande.

— Det här är ett viktigt och betydelsefullt beslut som ger de brittiska säkerhetsstyrkorna nya verktyg för att förhindra uppbyggandet av terrororganisationen Hamas, inklusive i Storbritannien, säger Lapid.