BANKMAFFIAN Handelsbanken har beslutat att stänga ner flera nationalisters bankkonton. Martin Saxlind som är en av de drabbade skriver om sitt fall här.

I måndags mottog jag ett brev där Handelsbanken, en bank jag varit kund hos i hela mitt liv, meddelade att de i augusti kommer stänga ner alla mina privata bankkonton, kort, Swish och BankID som jag har hos dem.

Handelsbanken hade tidigare skickat ett brev till mig som de kallade för en ”påminnelse” trots att jag ej hade fått något tidigare brev från dem. I den ”påminnelsen” ifrågasatte banken nio transaktioner på sammanlagt cirka 10 000 kr som gjorts via mina konton:

  • Tre köp av kryptovaluta för 500 kr styck. Jag har tidigare gjort sådana köp utan problem.
  • Tre kontantuttag som gjordes för att betala mat och boende under en utlandsvistelse. Uttagen var på mellan 1600-2200 kr.
  • 1000 kr som jag swishade till en kamrat som hade dåligt med pengar men ville åka och gratulera Vera Oredsson i samband med hennes 94:e födelsedag.
  • 2000 kr som fördes över till mig av en person som inte hade tillgång till swish så att pengarna kunde swishas vidare till en medialt omskriven hjälpinsamling till Ukraina i början av kriget.

Jag förklarade alla dessa transaktioner skriftligt i brev till Handelsbanken innan den korta tidsfristen de gav mig gick ut. Därefter hörde jag inget mer på cirka två månader innan jag i måndags fick brev från banken igen. Med tanke på att Handelsbanken fulade sig redan från början utgick jag från att de ville stänga av mitt konto. Sedan jag fick det första brevet har jag också förstått att tre andra personer som på olika sätt kopplades till Ukraina-insamlingen har fått liknande problem. Två av dessa andra personer har redan hunnit få beslut om att deras bankkonton ska bli nedstängda.

Vi har länge anat att bankerna alltmer kommer ge sig på oppositionella även på individuell nivå och nu händer det väldigt övertydligt. Ingen av transaktionerna jag gjorde var direkt felaktig eller ens särskilt konstig och det är uppenbart att det var Ukraina-insamlingen som på något sätt triggade banken. Vi är alltså flera personer som blir avstängda för att vi swishat in pengar till stöd för civila i Ukraina, samtidigt som Swish själva uppmanat till just sådana donationer. Problemet var alltså egentligen inte vad som gjordes, utan det faktum att jag är medlem i Nordiska motståndsrörelsen och att de övriga tre personerna vid olika tidpunkter har varit kopplade till rörelsen och fortfarande är nationellt sinnade. Även om jag inte själv var inblandad i arbetet med insamlingen så tar jag de som höll i den på ordet när de säger att den sköttes helt korrekt och enligt konstens alla regler, och det gör nog alla andra nationella som känner de inblandade personerna också.

Bild som visar hjälparbetet som finansierades genom en insamling som Handelsbanken nu har reagerat mot.

Jag kommer i alla fall att bestrida det här beslutet på alla sätt jag hinner med, även om det skulle visa sig vara lönlöst är det en principfråga att inte göra det lätt för våra fiender när de jävlas med oss. Vi får se hur ärendet slutar, det är möjligt att jag lyckas få beslutet upphävt innan det verkställs eller att jag vinner en rättslig tvist i efterhand och får tillbaka kontona någon gång i framtiden. I vilket fall kommer det stjäla en del tid och energi att behöva processa med detta och jag kommer behöva öppna nya alternativa bankkonton för att säkerställa att jag kan fortsätta att betala mina räkningar i augusti om Handelsbanken står fast vid sitt nu fattade beslut.

De som tycker att detta beteende är orättvist och vill peka långfinger till Handelsbanken kan swisha till mitt konto där:

0703690287

Ange ”gåva” som meddelande och lägg kanske till något elakt om vad ni tycker om bankens beteende. Jag kommer att ta ut pengarna innan kontot stängs ner.

Om någon av de övriga drabbade väljer att gå ut offentligt med information om deras ärenden kan Nordfront återkomma med mer detaljer om de fallen i kommande artiklar.