CHARLOTTESVILLE. Det har nu bekräftats att Heather Heyer dog av en hjärtattack. Många frågar sig nu huruvida James Fields bilkörning var den huvudsakliga orsaken till dödsfallet.

Efter Charlottesville har Heater Heyers död använts som ursäkt för att censurera nationalister på internet och radikalisera liberaler och vänsterextremister. Heyer dog i samband med att James Fields, som deltog i den nationalistiska demonstrationen som skandalöst blev upplöst, körde in sin bil i en yttrandefrihetsfientlig motdemonstration.

Fields har inte blivit intervjuad av några medier och det är inte känt vad som fick honom att köra in sin bil i motdemonstrationen. Det har spekulerats i att hans bil kan ha attackerats av vänsterextremister, varpå han fick panik och av misstag körde in i folksamlingen som blockerade vägen. Narrativet i media har dock varit att det varit en medveten terrorattack.

Nu har det i vart fall bekräftats att Heater Heyer dog av en hjärtattack, vilket antyder att dödsfallet kan ha orsakats av stressen hon upplevde i den kaotiska situationen snarare än av några direkta fysiska skador hon fick av att ha blivit påkörd. Att hon dog av en hjärtattack bekräftades av familjen i en TV-intervju och folk frågar sig nu huruvida hon ens blev påkörd av Fields bil. Vissa uppgifter pekar på att hon kan ha skadat benet, men några säkra uppgifter om hur hon eventuellt ska ha skadats av bilen verkar inte finnas i dagsläget.

Tidigare trodde många att Heyer var den överviktiga kvinnan i turkos tröja som blev hårt påkörd av en bil som James Fields bil krockade in i. Den kvinnan har dock visat sig vara en annan person som överlevde incidenten.

Uppgifter gör nu gällande att detta är Heyer under motdemonstrationen:

Bild- och filmmaterialet från olyckan är av begränsad kvalitet, men en amerikansk nationalist som granskat fallet har kommit fram till att man eventuellt ser Heyer nere till höger i bild här:

Om det stämmer ser det ut som att Heyer inte blev påkörd rakt framifrån utan eventuellt träffades lite från sidan och ramlade ihop vid sidan av vägen eller snubblade undan från bilens färdväg utan att ha träffats av bilen.

Heyer ska efter bilolyckan ha varit medvetslös och drabbats av ett hjärtstillestånd. Sjukvårdspersonal ska dock tillfälligt ha lyckats få igång hennes hjärta innan det slutade att slå igen.

Att Heyers död är kopplad till att James Fields körde in sin bil i folksamlingen stämmer antagligen. Men beroende på exakt vad som hände kan Fields snarare med svenska termer vara skyldig till ”vållande till annans död” än ”mord”, eller så kan han visa sig vara helt oskyldig om han agerade i panik och det inträffade var en olycka.

Då Heyers dödsfall är en känslig fråga uppmanar vi alla läsare att inte skriva något onödigt kränkande i kommentarsfältet.

Källor:
Charlottesville: Reconstructing Heather Heyer’s Movements
Heather Heyer Died of a Heart Attack


  • Publicerad:
    2017-09-08 14:50