SVERIGE. Rasfrämlingar tas emot med öppna armar och ges gratis uppehälle samt frikostiga bidrag. Samtidigt står svenskar hemlösa och ges ingen hjälp. Ett äldre par bestånde av en 80-årig man och hans sambo bor i skrivande stund i ett kallgarage sedan de blivit vräkta.

pensionar

I dagens Sverige svämmar det över av rasfrämlingar och det tillkommer hela tiden nya asylsökande utlänningar som serveras såväl gratis uppehälle som frikostiga bidrag. Samtidigt ses en ökning av hemlösa och vad gäller svenskar som hamnat på fel sida och blivit hemlösa är systemet inte alls lika välvilliga att ställa upp med bostad och förnödenheter.

I skrivande stund bor ett äldre svenskt par bestående av en 80-årig man och hans yngre sambo i ett kallgarage. De har bett Socialförvaltningen om hjälp och har då fått höra att de får skaffa lägenhet själva. Kvinnan i förhållandet hade till i september ett hyreslägenhet där paret bodde tillsammans men efter obetalda hyresskulder till följd av hälsoproblem blev de vräkta. Hon lider av hjärtproblem och kol och säger själv att sjukersättningen inte räckte till samt att det blev för mycket när det 2014 inträffade en tragisk händelse i familjen.

Sedan de blev vräkta har det äldre paret bland annat bott en tid i en husvagn, de har också hållit till i skogen och bor nu tillfälligt i ett kallgarage som förutom paret och deras hund är fyllt av lagrade möbler.

— Jag tycker att varje kommun skulle ha en akutlägenhet. Det är de här människorna som socialtjänsten behöver hjälpa, säger Magnus från en frivilligorganisation som hade kontakt med paret under tiden de bodde i husvagn.

Paret berättar att de fryser och har tvingats söka läkarvård till följd av hur de lever. De är fullt påklädda med vantar, mössor och raggsockor och parets hund ligger mellan dem för att på så vis försöka hålla värmen bättre. Varken den äldre mannen eller hans sambo har några missbruksproblem.

— Vi funderar på att ta livet av oss men som tur är så har man en broms, säger kvinnan.

Den 80-årige mannen har gamla skulder och pension och kvinnan har sjukersättning vilket gör att de inte har någon som helst chans att få nytt hyreskontrakt. De söker nu akut hjälp för att inte frysa ihjäl under vintern men Socialförvaltningen kräver att det äldre paret själva ska skaffa en andrahandslägenhet. Först då kan kommunen sträcka sig till att vara behjälplig med att garantera att hyran kommer in varje månad.

Det hemlösa paret har träffat handläggaren på Socialförvaltningen en gång och ringt flera telefonsamtal dit. Handläggaren sade att paret inte längre är deras ärende. Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) säger dock att Socialförvaltningen inte har rätt att avsluta det äldre parets ärende.

Källa:
Hemlöst par i Sydnärke tvingas bo i kallgarage


  • Publicerad:
    2016-11-02 21:15